31.3.12

ΠΑΝΑΚΟΤΑ ΛΕΜΟΝΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ

LEMON PANA COTTA WITH STRAWBERRY SAUCE

Δεν έχω και πολλά λόγια για να περιγράψω το σημερινή μας συνταγή. Η πανακότα είναι ένα από τα αγαπημένα μου κρεμώδη γλυκά, πολύ δροσιστικό και ιδανικό για το κλείσιμο ενός τραπεζιού που περιλαμβάνει κρέας, κυνήγι ή ακόμη και ένα καλό ψάρι. Ταιριάζει λοιπόν σε κάθε περίσταση και σε κάθε εποχή. Η panna cotta είναι ένα γλυκό για το οποίο καλώς υπερηφανεύονται οι Ιταλοί και η ακριβής μετάφραση είναι " μαγειρεμένη κρέμα". Το γλυκό αυτό μπορούμε να το βρούμε σε όλη την Ιταλία, η αυθεντική όμως συνταγή πρωτοεμφανίστηκε στο Πιεμόντε όπου οι κάτοικοί του απολάμβαναν την κρέμα σκέτη ή με ζάχαρη και φρούτα.




Η αλήθεια είναι ότι περίμενα αρκετό καιρό να βρω μια καλή συνταγή για πανακότα και όπως πάντα ο σεφ μας Κώστας Σουέρεφ μοιράστηκε μια από τις αγαπημένες του συνταγές μαζί μας. Διαλέξαμε τη γεύση λεμόνι και φράουλας λόγω εποχής, αν θέλετε μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορες παραλλαγές όπως πανακότα βανίλια και μαρμελάδα βύσσινο.

ΠΑΝΑΚΟΤΑ ΛΕΜΟΝΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ
200γρ γάλα
400γρ κρέμα γάλακτος
4 φύλλα ζελατίνης
2κ.σ χυμό λεμόνι
150γρ ζάχαρη
ξύσμα από 2 λεμόνια
μισό σφηνάκι μαύρο ρούμι

Για τη σάλτσα φράουλας
500γρ φράουλες κομμένες σε τέταρτα
100γρ ζάχαρη
λίγο νερό

Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε παγωμένο νερό και τα αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος,
το χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με έναν αβγοδάρτη και όταν πάρει βράση ρίχνουμε το σφηνάκι ρούμι. Ανακατεύουμε λίγο ακόμη και αποσύρουμε από την φωτιά. Σουρώνουμε τα φύλλα ζελατίνης και τα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσουν. Μοιράζουμε σε έξι φόρμες και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσουν καλά.

Για τη σάλτσα φράουλας, ζεσταίνουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι τις φράουλες, την ζάχαρη και το νερό. Βράζουμε περίπου 10' μέχρι οι φράουλες να βγάλουν τα υγρά τους και να δέσουν με τη ζάχαρη. Αποσύρουμε από την φωτιά και περνάμε από το μπλέντερ μέχρι να λιώσουν εντελώς. Αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα μας και κατόπιν προσθέτουμε φρέσκες φράουλες κομμένες επίσης σε τέταρτα.

Ξεφορμάρουμε την πανακότα, ρίχνουμε από πάνω 2κ.σ σάλτσα φράουλας και διακοσμούμε με λίγο δυόσμο.

Καλή Επιτυχία!

2 σχόλια:

  1. This is a beautiful dessert which deserves top billing at a 5 star, 3 hat top notch restaurant
    That is all I can say :)

    Cheers
    Choc Chip Uru

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια πολύ εύκολη, γρήγορη και γευστικότατη συνταγή. Μπράβο στον Κώστα για την εκτέλεση και στην Αγγελική για την ιδέα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή