18.3.12

ΚΕΙΚ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

LEMON CAKE

Μπήκε η άνοιξη για τα καλά και νιώθουμε όλοι συνεπαρμένοι από τον ηλιόλουστο καιρό και την φύση που πραγματικά "οργιάζει" και μας ωθεί να βγούμε από το σπίτι και να την απολαύσουμε με κάθε τρόπο. Είναι η εποχή που η φύση μας δίνει απλόχερα τα αγαθά της και εμείς φυσικά θα τα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο!

Σπαράγγια, φράουλες, μπιζέλια, κολοκύθια, αγκινάρες είναι μερικά από τα προιόντα που θα χρησιμοποιήσουμε προσεχώς στις συνταγές μας. Αυτή την εβδομάδα προμηθεύτηκα από το χωριό μυρωδάτα βιολογικά λεμόνια γι'αυτό αποφάσισα, μια και η ποσότητα είναι μεγάλη, να τα εκμεταλλευτώ με ποικίλλους τρόπους. Σήμερα, έφτιαξα ένα κέικ λεμονιού με γλάσσο λεμονιού, τόσο δροσερό και ανάλαφρο στη γεύση που το κάνει ιδανικό για την εποχή.

Μιλώντας  για τη άνοιξη, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω το μύθο που κρύβεται πίσω από από το ξεκίνημά της, το μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης από τον θεό του Κάτω Κόσμου, τον Άδη. Σύμφωνα με το μύθο λοιπόν, η Περσεφόνη, κόρη της θεάς Δήμητρας και του Δία, απήχθει από τον θείο της Άδη, ο οποίος την ερωτεύτηκε και την πήρε μαζί του στον Κάτω Κόσμο. Η μητέρα της Δήμητρα, αποποιήθηκε τα θεϊκά της καθήκοντα μέχρι να της ξαναδώσουν πίσω την κόρη της. Η εκούσια εξορία της έκανε την γή άγονη και η τάξη του κόσμου διαταράχθηκε. Ο Δίας λοιπόν κατέληξε σε συμβιβασμό με τον Άδη όπου η Δήμητρα θα ξαναέπερνε την θέση της στον Όλυμπο και η Περσεφόνη θα μοίραζε την χρονιά ανάμεσα στον Κάτω Κόσμο και στην μητέρα της. Κάθε άνοιξη λοιπόν η Περσεφόνη αφήνει την υπόγεια διαμονή της και ανεβαίνει στον ουρανό με τα πρώτα φυτά να φυτρώνουν στα αυλάκια των χωραφιών, για να χαθεί πάλι στην περίοδο της συγκομιδής και έρθει η εποχή του χειμώνα. Αυτός είναι ένας από τους μύθους που οι αρχαίοι μας πίστευαν και συνέδεαν το ξεκίνημα και το τέλος της άνοιξης!

Όσον αφορά τη συνταγή μας, καλό είναι να διαλέξετε λεμόνια βιολογικά και ακέρωτα. Σιγουρευτείτε ότι έχετε φέρει όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου πριν ξεκινήσετε. Η συνταγή είναι για δυο δόσεις, εάν θέλετε δοκιμάστε μια δόση χρησιμοποιώντας τα μισά υλικά. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι δεν θα φτάσει...
Από το βιβλίο Martha Stewart's Baking Handbook

ΚΕΙΚ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
2 φόρμες ψωμιού 11cm*26cm
400γρ ζάχαρη
240γρ βούτυρο
5 μεγάλα αβγά
360γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κ.γλ αλάτι
1/2 κ.γλ μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γλ σόδα
180ml γάλα
80ml χυμό λεμόνι ( περίπου 2 μεγάλα λεμόνια)
ξύσμα από 2 λεμόνια

Για το γλάσο
200γρ ζάχαρη άχνη
3-4 κ.σ χυμό λεμόνι

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. Βουτυρώνουμε δυο φόρμες ψωμιού 11cm * 26cm.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το γάλα, με το χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να αφρατέψει.
Προσθέτουμε τα αβγά ένα, ένα χτυπώντας για 1' πριν από κάθε προσθήκη.
Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε ένα μέρος αλευριού, ένα μέρος γάλακτος και συνεχίζουμε εναλλάξ για τρεις φορές τελειώνοντας με το αλεύρι. Προσοχή δεν το παρακάνουμε με το χτύπημα.
Χωρίζουμε το μείγμα σε δυο φόρμες και ψήνουμε για 50'-55' ή μέχρι να δοκιμάσουμε ένα μαχαίρι στο εσωτερικό της ζύμης και βγει καθαρό. Εάν ο φούρνος είναι δυνατός και μαυρίσει το κέικ πριν τον προβλεπόμενο χρόνο, το σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο.
Μετά το ψήσιμο τα αφήνουμε στη σχάρα του φούρνου να κρυώσουν για 15' τουλάχιστον προτού τα ξεφορμάρουμε.
Ετοιμάζουμε το γλάσο ανακατεύοντας την ζάχαρη άχνη με το χυμό λεμονιού, να ενσωματωθούν καλά. Περιχύνουμε τα κέικ και αφήνουμε να στερεοποιηθεί για 30' περίπου.

Καλή Επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου