1.3.12

ΠΑΣΤΑ ΣΟΥΣΑΜΙΟΥ

SESAME BUTTER


Η σημερινή συνταγή είναι αφιερωμένη σε όλους όσους έχουν ξεκινήσει το σαρανταήμερο της νηστείας. Για τις δύσκολες ώρες λοιπόν που σας λείπει μια γλυκιά λιχουδιά η πάστα σουσαμιού είναι ακριβώς ότι χρειάζεστε. Η αρχική μου σκέψη ήταν να φτιάξω ταχίνι, η προσθήκη μελιού όμως του έδωσε μια πιο ενδιαφέρουσα γεύση. 
Η πάστα σουσαμιού περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και γι' αυτό θεωρείται ιδανικό για όσους πάσχουν από αναιμία. Αυξάνει επίσης το ρυθμό μεταβολισμού, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, συμβάλλει στη διατήρηση του υγιούς δέρματος και είναι ιδανικό για όσους δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς περιέχει υψηλά ποσοστά ασβεστίου. Η γεύση του είναι πολύ κοντά στο γνωστό φυστικοβούτυρο γι' αυτό και είναι ιδανικό σνακ για όσους έχουμε παιδιά. Μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο, να το αλείψετε στο ψωμί σας ή ακόμη και στο σάντουιτς σας, γι' αυτό φροντίστε να έχετε πάντα ένα βαζάκι στο ψυγείο σας!

ΠΑΣΤΑ ΣΟΥΣΑΜΙΟΥ
400γρ σουσάμι
330ml- 350ml σησαμέλαιο
2κ.σ μέλι
λίγο αλάτι

Μουσκεύουμε το σουσάμι σε ένα μεγάλο μπολ με νερό για 24 ώρες.
Ξεπλένουμε το σουσάμι σε ένα σουρωτήρι. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι και μόλις κάψει ρίχνουμε το σουσάμι και το  καβουρντίζουμε για 10'-15' περίπου. Το σουσάμι είναι έτοιμο όταν χρυσίζει και βγάλει το άρωμά του. Μετά τα 15' αρχίζει και μυρίζει ακριβώς σαν παστέλι. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Ρίχνουμε το σουσάμι σε ένα δυνατό μπλέντερ και χτυπάμε να γίνει, όσο το δυνατόν, σκόνη. Ο χρόνος εξαρτάται από το μπλέντερ σας, εγώ χρειάστηκα σίγουρα 15'. 
Προσθέτουμε σιγά σιγά το σησαμέλαιο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πάρουμε μια πάστα ιδανική για άλειμμα. Είναι σημαντικό να ρίχνετε το λάδι σιγά-σιγά γιατί το σουσάμι βγάζει λάδι και δεν θέλουμε το μείγμα μας να γίνει πάρα πολύ ρευστό. 
Προσθέτουμε το μέλι και το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Αφήστε το μείγμα για λίγο στο μπλέντερ να "κάτσει" και θα δείτε να σχηματίζεται στην επιφάνεια μια στρώση λαδιού. Αν είναι παραπάνω από ένα δάχτυλο βγάλτε την με ένα κουτάλι.
Μοιράστε σε δυο μικρά βάζα και φυλάξτε τα στο ψυγείο σας.

Καλή Επιτυχία! 






2 σχόλια:

  1. Νοστιμότατο,υγιεινό, και κατάλληλο για μεταμεσονύκτιες υπογλυκαιμίες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια έξυπνη λύση για κάποιον που δε συμπαθεί τα γαλακτοκομικά, όπως εγώ.... θα το δοκιμάσω σύντομα μιας που κάνουμε και νηστεία αυτή την περίοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή