24.2.12

ΤΟ ΚΕΙΚ ΤΗΣ "ΧΑΡΑΣ"

CRACE'S CAKE


cake with spinkles

Δεν υπάρχουν πολλά λόγια για να περιγράψω από που εμπνεύστηκα αυτό το γλυκό. Το αφιερώνω με όλη μου την αγάπη στην γλυκιά μου κορούλα Χαριτίνη που είναι γλυκιά σαν σοκολάτα και όμορφη σαν αυτά τα ροζ ζαχαρωτά. Ανυπομονώ να μεγαλώσει και να δοκιμάσει αυτήν την γλυκιά πανδαισία. Βέβαια δεν είναι γλυκό μόνο για παιδιά αλλά μπορούμε να το απολαύσουμε ευχάριστα και εμείς ... τα μεγάλα παιδιά!!! Το κέικ είναι πολύ απλό στην παρακευή του και το επέλεξα διότι δεν περιέχει βούτυρο, όπως τα συνηθησμένα κέικ, ενώ η προσθήκη γιαουρτιού και λαδιού το κάνει πολύ ανάλαφρο στη γεύση και την υφή. Δοκιμάστε το λοιπόν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή επιλέξτε να το φτιάξετε και να το χαρίσετε σε κάποιον αγαπημένο σας, σίγουρα θα εντυπωσιαστεί!



sprinkles

Όσον αφορά αυτά τα λαχταριστά ζαχαρωτά, αποφάσισα να τα φτιάξω μόνη μου καθώς πάντα αναρωτιόμουν πως παρασκευάζονται και πόσο δύσκολο είναι να τα καταφέρει κανείς στο σπίτι. Η συνταγή είναι πάρα πολύ απλή, εσείς βάλτε απλά την φαντασία σας και τα χρώματα που αγαπάτε και παίξτε με διάφορες δημιουργίες. Εγώ σαν πρωτάρα εμπνεύστηκα τα συγκεκριμένα ζαχαρωτά απο το thekitchn.com  και δεν δυσκολεύτηκα να τα πετύχω με την πρώτη. Δοκιμάστε διάφορα σχήματα και φτιάξτε αρκετά για να έχετε γιατί σίγουρα κάνουν την διαφορά σε τούρτες και cupcakes. 


Η παρασκευή της σος ήταν το πιο απλό βήμα απο όλα καθώς τα υλικά ζεσταίνονται όλα μαζί και δεν χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι έμπνευση της Dorie Greenspan , και την βρίσκω εξαιρετική πρώτον, γιατί έχει εξαιρετική υφή και μπορείτε να την φέρεται στα μέτρα σας αναλόγως με το χρόνο που την αφήνετε να κρυώσει και δεύτερον γιατί μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο μέχρι και τρεις εβδομάδες. Ε.. μια σος σοκολάτας πάντα είναι χρήσιμο να υπάρχει.

mafins

Τολμήστε λοιπόν τη συνταγή είτε στην πιο απλή μορφή της σαν κέικ, είτε με επικάλυψη σοκολάτας ή ακόμα καλύτερα πασπαλισμένη με ζαχαρωτά που έχετε φτιάξει με τα χεράκια σας. Διασκεδάστε με τα παιδιά σας, φτιάξτε τους μικρά cupcakes και αφήστε όλα τα υπόλοιπα στην φαντασία τους. Μια τελευταία συμβουλή, φτιάξτε τα ζαχαρωτά μια μέρα νωρίτερα γιατί χρειάζονται περίπου 24 ώρες για να στεγνώσουν και να μπορέσετε να τα επεξεργαστείτε όπως θέλετε.


ΤΟ ΚΕΙΚ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ
Για το κέικ
1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2κ.γλ μπέικιν πάουντερ
1/4κ.γλ αλάτι
3 μεγάλα αβγά
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα γιαούρτι πλήρες
2κ.γλ εσάνς βανίλια
1/2 κούπα σπορέλαιο  (αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο)

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.
Βουτυρώνουμε την φόρμα και στρώνουμε μια λαδόκολλα στο πάτο της.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός την ζάχαρη, με τα αβγά να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το γιαούρτι και την βανίλια και χτυπάμε 1' ακόμη.
Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού στο μείγμα αβγών και χτυπάμε λίγο ακόμη να δέσουν τα υλικά.
Τέλος, με μια μαλακή σπάτουλα ρίχνουμε σιγά- σιγά το λάδι και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 55' περίπου, δοκιμάζοντας με μια οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί.
Αν φτιάχνετε cupcakes χρειάζονται λιγότερο χρόνο ψησίματος.

Για την γκανάς
1/2 κούπα κρέμα γάλακτος 35%
1/2 κούπα πλήρες γάλα
1/2 κούπα νερό
2 κ.σ ζάχαρη
115γρ σοκολάτα ημίγλυκη( 55% και πάνω), ψιλοκομμένη

Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα βαρύ τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Όταν έρθει σε βρασμό χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί για 10'-15' περίπου. Η σος θα αρχίσει σιγά-σιγά να πήζει.
Για να τεστάρουμε πότε είναι έτοιμη, βουτάμε ένα κουτάλι της σούπας και τραβάμε μια γραμμή με το δάχτυλό μας. Θέλουμε ο διάδρομος που αφήνει να κλείνει και αποσύρουμε απο την φωτιά το μείγμα μας.
Αν θέλουμε τη σος πιο σφιχτή τότε την αφήνουμε να κρυώσει για 10'.
Αν θέλουμε μπορούμε να την φυλάξουμε στο ψυγείο μέχρι και τρεις εβδομάδες και την ξαναζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.

Για τα ζαχαρωτά
115γρ ζάχαρη άχνη
1κ.γλ ασπράδι αβγού σε σκόνη ή μισό ασπράδι αβγού
1κ.σ ζεστό νερό και λίγο παραπάνω
1/4κ.γλ βανίλια σε σκόνη
λίγο αλάτι
χρώμα ζαχαροπλαστικής

Στρώνουμε σε μια καθαρή επιφάνεια μια λαδόκολλα.
Κοσκινίζουμε πολύ καλά την ζάχαρη άχνη. Εγώ χρησιμοποίησα διπλή σήτα προκειμένου να αποφύγω τυχόν μπαλάκια που θα χαλάσουν την υφή της πάστας.
Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε το ασπράδι αβγού με το νερό μέχρι να αφρίσει και να μαλακώσει. Προσθέτουμε την βανίλια και λίγο αλάτι. Χτυπάμε να ενσωματωθούν.
Με έναν αβγοδάρτη ενώνουμε το μείγμα του αβγού στην ζάχαρη άχνη. Στην αρχή θα έχουμε μια πάστα αρκετά σφιχτή οπότε μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε 1κ.γλ νερό ακόμα. Προσοχή θέλουμε μια σφιχτή πάστα, διαφορετικά όταν θα επιχειρήσετε να κάνετε διάφορα σχήματα τότε αυτά θα απλώσουν στη λαδόκολλα και όταν τα ξεκολλήσετε θα σπάσουν.
Προσθέτουμε 1 σταγόνα χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Γεμίζουμε ένα κορνέ χρησιμοποιώντας το μικρότερο στόμιο και αρχίζουμε να κάνουμε γραμμές κατά μήκος της λαδόκολλας. Μην ανησυχείτε αν οι γραμμές δεν είναι ίσιες αφού όταν στεγνώσουν θα τις ψιλοκόψουμε.
Αφήνουμε να στεγνώσουν για 24 ώρες ή και περισσότερο αναλόγως τη θερμοκρασία.
Ψιλοκόβετε τα στικς ή τα αφήνετε όπως είναι ή δοκιμάζετε άλλα σχήματα.
Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη!

Καλή Επιτυχία!


8 σχόλια:

  1. Δοκιμή απ' τη φωτογραφία γίνεται? Μας έχεις λιγώσει!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαίνεται απίστευτο!!!και τα cupkakes σαν ψεύτικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαίνονται τόοοοσο νόστιμα!!! Να ρωτήσω κάτι?στο κεικ αντί για σπορέλαιο κάνει να βάλουμε ελαιόλαδο ή θα αλλοιώσει τη γεύση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου Γιώτα! Προτείνω να μην βάλεις ελαιόλαδο γιατί είναι πολύ δυνατή η γεύση του, εγώ συγκεκριμένα έβαλα καλαμποκέλαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Xmmm mia dokimi isws kai me epikalipsi leukis sokolatas den tha htan asximi... Lian suntomos tha perasw stin drasi;)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το κέικ της χαράς στη κυριολεξία!!!Απλά θεϊκό!!!
    ΠΡΟΣΟΧΗ:είναι εθιστικό, θα το φτιάχνετε συνέχεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. What a simply stunning cake my friend - I wish it were on a plate right in front of me :D

    Cheers
    Choc Chip Uru
    Latest: Traditional Lemon Meringue Tart

    ΑπάντησηΔιαγραφή