9.2.12

ΚΙΣ ΛΟΡΕΝ

QUICHE LORRAINE
quiche lorraine
Η συνταγή που επέλεξα για σήμερα είναι πολύ απλή, εύκολη και γρήγορη. Η Κις Λορέν παραδοσιακά αναφέρεται ως  μια τάρτα ανοιχτή, με βάση της , ζύμη από ψίχα ψωμιού και γέμιση κρέμας και καπνιστού μπέικον.

κις λορεν

kis loren


Η συνταγή αυτή εξελίχθηκε αρκετά, γι' αυτό και σήμερα μπορούμε να την απολαύσουμε με τυρί, κρέας, λαχανικά ακόμη και θαλασσινά. Στην Γαλλία η γέμιση της κις λορέν είναι μια αλμυρή κρέμα με αβγά, χωρίς τυρί, η βάση της ωστόσο είναι ζύμη σφολιάτας και η γέμιση ποικίλει. Γι' αυτό το πιο σωστό θα ήταν να ονομάσουμε την τάρτα μας, "τάρτα τύπου Κις Λορέν".


Την τάρτα αυτή αρχικά την είχα δοκιμάσει χωρίς κοτόπουλο, το οποίο πρόσθεσα για να την κάνω πιο χορταστική. Αν την προτιμάτε χωρίς κοτόπουλο οι αναλογίες μένουν οι ίδιες,ίσως λίγο μπέικον παραπάνω το κάνει πιο γευστικό. Η συμβουλή μου είναι να μην το παρακάνετε με τα υλικά γιατί η τάρτα θα χάσει την ελαφριά της γεύση.

Απολαύστε την ως μεσημεριανό, απογευματινό η βραδινό σνακ και συνοδέψτε το με μια δροσερή σαλάτα.

ΚΙΣ ΛΟΡΕΝ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
Για τη ζύμη
150γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1κ.σ + 1κ.γλ κορν φλάουρ
1/4κ.γλ αλάτι
90γρ βούτυρο, σε κύβους
1 αβγό

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και πλάθουμε με το χέρι μέχρι να τριφτεί καλά και να ενσωματωθεί με το αλεύρι. Προσθέτουμε το αβγό και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια λεία ζύμη. Ανοίγουμε τη ζύμη μας σε μια ταρτιέρα 20cm/8inches και την βάζουμε στο ψυγείο.

Για τη γέμιση
1 στήθος κοτόπουλο
1 φύλλο δάφνης
2 πράσα, σε ροδέλες
1 μέτριο κρεμμύδι, σε καρέ
2 1/2κ.γλ λάδι
1 μικρή πράσινη πιπεριά, σε καρέ
1 κούπα χαμ ή μπέικον ψιλοκομμένα
3/4 κούπας ( 65γρ) τριμμένο ελβετικό τυρί ή κίτρινο τυρί τύπου γκούντα
1/2 κούπα + 1κ.σ κρέμα γάλακτος (135γρ)
1 κούπα + 2κ.σ γάλα (270γρ)
3 αβγά
μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό, αλατίζουμε και προσθέτουμε το κοτόπουλο μαζί με την δάφνη. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει, περίπου 25'-30'. Όταν το κοτόπουλό μας μαγειρευτεί, το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και το ξεψαχνίζουμε.
Στο μεταξύ, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα. Προσθέτουμε τη πιπεριά και τα αφήνουμε να καραμελώσουν σε χαμηλή φωτιά για 25' περίπου. Κατόπιν αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και ενσωματώνουμε καλά με έναν αβγοδάρτη. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τριμμένο μοσχοκάρυδο. Προσέχουμε λίγο το αλάτι μας αν το τυρί που επιλέξουμε είναι αλμυρό.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180C.
Βγάζουμε την ζύμη μας από το ψυγείο. Στρώνουμε πρώτα το μείγμα κρεμμυδιού, κατόπιν το χαμ με το κοτόπουλο και τέλος το τριμμένο τυρί. Προσθέτουμε την κρέμα να πάει παντού και ψήνουμε για 50'-60' να ροδίσει καλά. Αν θέλετε 5' πριν την βγάλετε από τον φούρνο βάλτε την στην χαμηλότερη σκάλα του φούρνου προκειμένου να εξατμιστούν τυχόν υγρά. Αφήστε να κρυώσει λίγο πάνω σε σχάρα και σερβίρετε.
Μπορούμε να την απολαύσουμε ζεστή και κρύα!
Καλή Επιτυχία!



4 σχόλια:

  1. φαινεται πολυ λαχταριστη!! θα τη δοκιμασω....χ χ χ χ χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φαινεται πολυ ωραία και σχετικα ευκολη, όταν βρω χρόνο θα την δοκιμάσω και θα σας πω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απλή και γευστικότατη, την έφτιαξα το Σάββατο 11.02 στη γιορτή της Θεοδώρας μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή