3.3.12

ΚΟΝΦΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

ORANGE CONFIT


Το κονφί, είναι ένας ορισμός που έμαθα τελευταία από τον φίλο μου και σεφ Κώστα Σουέρεφ, ο οποίος συχνά μας περιέγραφε τον τρόπο με τον οποίο κρέατα όπως η πάπια ή χήνα σιγο-μαγειρεύονται μέσα στο λίπος τους και συντηρούνται μέσα σε αυτό για αρκετούς μήνες. Η λέξη "κονφί"έχει ρίζες λατινικές και υποδηλώνει τη διαδικασία συντήρησης. Στην Ιταλία συχνά συναντάμε και κονφί κρεμμυδιού, σκόρδου ή πιπεριάς ενώ στην Ελλάδα τα τουρσιά ήταν ένας τρόπος να συντηρούν εκτός ψυγείου μεγάλη γκάμα λαχανικών όπως το αγγουράκι, την πιπεριά, την μελιτζάνα,  το λάχανο και άλλα πολλά. 




Εκτός όμως από τα παραπάνω, κονφί γίνονται και διάφορα φρούτα όπως πορτοκάλια και κεράσια. Η ζάχαρη είναι το συντηρητικό τους και το αποτέλεσμα είναι μικρά γευστικά ζαχαρωτά. Λόγω της εποχής επιλέξαμε πορτοκάλια και σαγκουίνι για να κάνουμε κονφί και η αλήθεια είναι τώρα που έμαθα την διαδικασία θα δοκιμάσω στο μέλλον να φτιάξω κονφί και από άλλα φρούτα. Η διαδικασία είναι πολύ απλή το μόνο που χρειάζεται είναι χρόνος προκειμένου να στεγνώσουν και να ζαχαρώσουν τα φρούτα μας. Δοκιμάστε τα και χαρίστε τα σε φίλους που σίγουρα θα εκτιμήσουν το δώρο σας.

Η συνταγή είναι του σεφ  Κώστα Σουέρεφ

ΚΟΝΦΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
10 πορτοκάλια ( Μέριλιν ή σαγκουίνι ή μιξ)
ζάχαρη κρυσταλλική


Ξεφλουδίζουμε τα πορτοκάλια κάθετα προς την βάση τους, προσέχοντας μαζί με την φλούδα να πάρουμε και λίγο από την σάρκα τους. Κατόπιν κόβουμε τις φλούδες σε λεπτές λωρίδες και φροντίζουμε να έχουν όσο το δυνατόν γίνεται το ίδιο μέγεθος. Αυτό είναι ένα βασικό βήμα προκειμένου να βράσουν στον ίδιο χρόνο.
Ρίχνουμε τις λωρίδες σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε κρύο νερό μέχρι να τις σκεπάσει.
Βράζουμε σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρουν βράση, αλλάζουμε το νερό. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία αυτή 7 φορές.
Αφού τελειώσει η διαδικασία του ξεπικρίσματος, πετάμε το νερό και ζυγίζουμε τις λωρίδες πορτοκαλιού. Τις ρίχνουμε πίσω στο κατσαρολάκι και προσθέτουμε ίση ποσότητα ζάχαρης μαζί με 3κ.σ νερό.
Ξεκινάμε από δυνατή φωτιά, ανακατεύουμε και μόλις διαλυθεί η ζάχαρη χαμηλώνουμε εντελώς την φωτιά.
Μόλις αρχίσουν να καραμελώνουν (περίπου μετά από μισή ώρα), τα αποσύρουμε από την φωτιά.
Τα απλώνουμε στην σχάρα του φούρνου και τα αφήνουμε να στεγνώσουν για δυο ημέρες.
Τέλος, τα ρίχνουμε σε ένα μπολ, τα σκεπάζουμε με όση ζάχαρη χρειάζεται και τα αφήνουμε μια μέρα, ανακινώντας τακτικά να πάει παντού η ζάχαρη!
Φυλάσσεται  σε βάζο για όσο χρόνο θέλετε!


Καλή Επιτυχία!














1 σχόλιο:

  1. Φανταστικό γλυκό,πολύ δροσιστικό!
    Το μόνο αρνητικό είναι ότι τα έβλεπα στη κουζίνα μου επί 2 μέρες μέχρι να στεγνώσουν χωρίς να μπορώ να τα δοκιμάσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή