7.3.12

ΑΧΛΑΔΙΑ ΠΟΣΕ

POACHED PEARS

Η σημερινή συνταγή είναι αφιερωμένη σε όλους όσους μαγειρεύουν με φαντασία και δημιουργικότητα. Μια απλή συνταγή που κάνει την διαφορά και ερεθίζει τη γεύση μας στο έπακρο. Δια χειρός Κώστα Σουέρεφ, το συγκεκριμένο πιάτο θα αναδείξει τις μαγειρικές σας ικανότητες και θα εντυπωσιάσει όσους το δοκιμάσουν. Αν λοιπόν μαγειρεύετε ένα κυρίως με βάση το κρέας ή ένα ρομαντικό ελαφρύ δείπνο, το ποσαρισμένα αχλάδια είναι ιδανικά για να κλείσετε τη βραδιά σας.  Είναι ένα γλυκό που μπορεί εύκολα να προσφέρει την ίδια συγκίνηση που προσφέρει και μια σοκολατένια δημιουργία. Ναι... σας το λέω εγώ μια φανατική λάτρης της σοκολάτας!



Εκμεταλλευτείτε λοιπόν τα φρούτα και πειραματιστείτε. Σιγουρευτείτε ότι τα φρούτα, στην συγκεκριμένη περίπτωση τα αχλάδια, δεν είναι πολύ ώριμα διαφορετικά μπορεί να μαλακώσουν πολύ και να λιώσουν. Το καλό με την συγκεκριμένη συνταγή είναι ότι τα αχλάδια μας αφού ποσαριστούν μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο μέσα στη μαρινάδα τους και να τα τελειώσουμε την ώρα που σερβίρουμε το δείπνο μας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να τα ετοιμάσουμε μια, δυο μέρες πριν το τραπέζι μας και να διατηρηθούν χωρίς να χάσουν την φρεσκάδα τους.

Και τώρα το σημείο που όλοι "φοβόμαστε" αλλά είναι και αυτό που θα κάνει την διαφορά... το καραμέλωμα των αχλαδιών. Μέχρι σήμερα το φλόγηστρο δεν ήταν μέσα στα εργαλεία που θα έβρισκε κανείς στην κουζίνα μου, μετά από αυτή την συνταγή όμως σίγουρα θα έχει πρωταρχικό ρόλο. Υπάρχουν πολλές συνταγές με τις οποίες μπορείτε να πειραματιστείτε χρησιμοποιώντας το, γι' αυτό σπεύσετε και αγοράστε ένα γιατί θα το χρειαστείτε σε πολλές από τις συνταγές μας μελλοντικά. Είναι ένα πολύ φτηνό εργαλείο και χρήσιμο για όσους θέλουν να εξελίξουν τις μαγειρικές τους ικανότητες. Τολμήστε το, παίξτε, πειραματιστείτε και δημιουργήστε πιάτα υψηλών προδιαγραφών! 

Η συνταγή είναι του Κώστα Σουέρεφ

ΑΧΛΑΔΙΑ ΠΟΣΕ
12-14 αχλάδια
750ml λευκό ξηρό κρασί
ξύσμα & χυμό από 1 πορτοκάλι
ξύσμα & χυμο από 1 λεμόνι
750ml περίπου νερό
450γρ ζάχαρη
1 βολβό βανίλιας
ζάχαρη κρυσταλλική
παγωτό βανίλια

Καθαρίζουμε τα αχλάδια ολόκληρα και τα βάζουμε σε μια πλατιά και βαθιά κατσαρόλα μαζί με τα φλούδια τους.
Προσθέτουμε το κρασί, το ξύσμα & το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού. Σκεπάζουμε με 750ml νερό ή όσο χρειάζεται για να τα σκεπάσει.
Προσθέτουμε την ζάχαρη, σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα και πιέζουμε να βυθιστούν τα αχλάδια. Τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω για να τα κρατήσει στον πάτο καθώς βράζουν.
Ξεκινάμε από δυνατή φωτιά και δεν την χαμηλώνουμε. Σκοπός είναι να σιροπιαστούν τα αχλάδια χωρίς να μαλακώσουν πολύ και λιώσουν.
Βράζουμε για 1-11/2 ώρα ή έως ότου το σιρόπι μας μειωθεί στο 1/3.
Σε αυτό το σημείο και αφού κρυώσουν μπορούμε να τα βάλουμε στο ψυγείο για δυο τουλάχιστον ημέρες.
Γεμίζουμε ένα μπολ με ζάχαρη και βουτάμε ένα, ένα τα αχλάδια να πάει η ζάχαρη παντού. Ανάβουμε το φλόγηστρο στο δυνατό και ξεκινάμε να τα καίμε γύρω, γύρω μέχρι η ζάχαρη να μαυρίσει λίγο και να καραμελώσει.
Χαράσουμε το αχλάδι στα πλάγια και στερεώνουμε το μπισκότο αμυγδάλου. Προσθέτουμε μια μπάλα παγωτο, 2 κονφί πορτοκαλιού και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο!

Καλή Επιτυχία!




3 σχόλια:

  1. That's the prettiest poached pear plating that I've ever seen! These look and sound delicious! A definite must try!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. I can't believe I have never visited you before! You have already converted me into adoring poached pears just via your pictures :D

    Cheers
    Choc Chip Uru
    Latest: Tropical Caramelised Baked German Pancake

    ΑπάντησηΔιαγραφή