12.3.12

ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΜΠΑΝΑΔΑΣ

BEEF  EMPANADAS


Εάν ψάχναμε να βρούμε ένα φαγητό που θα ήταν κοινό στις μισές τουλάχιστον χώρες του πλανήτη, τότε αυτό θα ήταν ένα και μόνο ένα... οι πίτες και τα πιτάκια. Το μόνο που αλλάζει είναι το όνομα. Στην χώρα μας από άκρη σε άκρη, κάθε τόπος έχει την δική του πίτα. Ανοιχτή ή σκεπαστή, τυλιχτή ή σε πιτάκι, ψητή ή τηγανητή, γλυκιά ή αλμυρή, το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια νόστιμη πιτούλα! 
Έτσι και στο Μεξικό, εκτός από fajitas, tortillas enchiladas, burritos, tacos και φανταστικές margheritas, μπορεί κανείς να απολαύσει και τα τυλιχτά πιτάκια με γέμιση μοσχαρίσιου κιμά και πιπεριάς. Πιστεύω ότι είναι μια γεύση που ταυτίζεται με τις δικές μας αρκεί να μην είστε φανατικοί της χορτοφαγίας!

Η συνταγή είναι πολύ απλή, εγώ το μόνο που πρόσθεσα ήταν καλαμπόκι για την γεύση και το χρώμα. Σίγουρα την επόμενη φορά θα προσθέσω μια καυτερή πιπερίτσα, ίσως και μαύρα φασόλια. Επειδή σίγουρα θα λατρέψετε τη συνταγή,  κάντε αρκετή ποσότητα και αποθηκεύσετε στην κατάψυξη. Αν δεν θέλετε να ανοίξετε  φύλλο, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με φύλλο κουρού. Πιστέψτε με όμως είναι πολύ εύκολο, γρήγορο και υγιεινό να ανοίξετε το δικό σας φύλλο. Οι εμπανάδες είναι πεντανόστιμο σνακ ή μεσημεριανό με μια δροσερή πράσινη σαλάτα και ντιπ κρέμας τυριού.

ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΜΠΑΝΑΔΑΣ

Για τη ζύμη
4 1/2  κούπες (540gr) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2κ.γλ αλάτι
1 κούπα βούτυρο (240gr), σε κύβους
2 μεγάλα αβγά
1/2 κούπα (120ml) παγωμένο νερό
2κ.σ λευκό ξύδι

Για τη γέμιση
1κ.σ ελαιόλαδο
150γρ-200γρ μοσχαρίσιο κιμά
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
1 μικρό κρεμμύδι, σε κύβους
1 πιπεριά κέρατο κόκκινη
2 μικρές ντομάτες ψιλοκομμένες
1/2κ.σ πελτέ ντομάτας
1/4 κούπας ζωμό κοτόπουλο
1 καυτερή πιπερίτσα
2κ.σ μαϊντανό
2κ.σ καλαμπόκι
αλάτι, πιπέρι
μοσχοκάρυδο

Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο και τρίβουμε με το χέρι μας να ενωθούν καλά. Το μείγμα μας θα μοιάζει με μείγμα από ψίχουλα.
Προσθέτουμε σιγά, σιγά τα αβγά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
Προσθέτουμε το ξύδι και όσο νερό χρειάζεται για να έχουμε μια μαλακή, βουτυράτη ζύμη.
Σκεπάζουμε το μείγμα και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.

Για τη γέμιση: Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να πάρει χρώμα, περίπου 3'-4΄. 
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5'.
Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, τον πελτέ, το ζωμό κοτόπουλο και την καυτερή πιπερίτσα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα 3' ακόμη.
Τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και το καλαμπόκι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει. Προσοχή θέλουμε το μείγμα ζουμερό γιατί θα στεγνώσει στο ψήσιμο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C. Στρώνουμε το ταψί μας με μια λαδόκολλα
Χωρίζουμε την ζύμη σε δυο κομμάτια. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι χωριστά και σχηματίζουμε κύκλους με ένα κουπατ ή με ένα ποτήρι. Προσθέτουμε 1κ.σ γέμιση, το κλείνουμε και ενώνουμε τις άκρες με ένα πιρούνι. Προσέχουμε οι κύκλοι που έχουμε σχηματίσει να είναι μεγάλοι γιατί καθώς ψήνονται τα πιτάκια μπορεί να ανοίξουν. Αλείφουμε με μείγμα αβγού ( 1 αβγό+ 1κ.σ νερό). Ψήνουμε για 25'.
Σερβίρουμε με ντιπ μαλακού τυριού ή καυτερή σος.

Καλή Επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου