16.11.12

ΤΑΡΤΑ ΛΕΜΟΝΙ

LEMON TART


Καλησπερίζω όλους τους φίλους του gastromandie! Πέρασε πολύς καιρός από την τελευταία μας επαφή, ήρθε όμως η στιγμή να σας ανταμείψω με μια από τις αγαπημένες μου συνταγές, που καιρό τώρα κρατούσα στο συρτάρι μου. Ελπίζω να είχατε όλοι ένα όμορφο καλοκαίρι και να είσαστε έτοιμοι για έναν χειμώνα γεμάτο καινούριες γευστικές εμπειρίες από το blog μας. Την συγκεκριμένη συνταγή την έχω φτιάξει πολλές φορές και είχε πάντα επιτυχία. Μην πελαγώσετε λοιπόν επειδή πρέπει να ζυμώσετε και να φτιάξετε μια κρέμα από αβγά. Ακολουθήστε τα βήματα της συνταγής μας και το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει!

 

ΤΑΡΤΑ ΛΕΜΟΝΙ
2 τάρτες ή 24 μικρά ταρτάκια

Για την ζύμη
160γρ ζάχαρη άχνη
250γρ βούτυρο παγωμένο, σε κύβους
λίγο αλάτι
1κ.γλ εσάνς βανίλιας
2 αβγά, κατά προτίμηση βιολογικά
2 κρόκους
350γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για την κρέμα
410γρ νερό
90γρ χυμό λεμονιού
135γρ ζάχαρη
2 αβγά, κατά προτίμηση βιολογικά
135γρ ζάχαρη
50γρ κορν φλάουρ
25γρ βούτυρο
ξύσμα από 1 λεμόνι

Ετοιμάζουμε τη ζύμη μας. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας τη ζάχαρη άχνη με το παγωμένο βούτυρο, μέχρι να γίνει "ψιχουλιαστή". Ενσωματώνουμε καλά. Προσθέτουμε μια μικρή πρέζα αλάτι και την βανίλια μας.
Ρίχνουμε ένα, ένα τα αβγά και ανακατεύουμε καλά. Κατόπιν ρίχνουμε τους δυο κρόκους. Ζυμώνουμε καλά και προσθέτουμε το αλεύρι μας σε δόσεις. Δεν το ρίχνουμε όλο μαζί προκειμένου να δούμε πόσο χρειάζεται για να έχουμε μια βουτυράτη ζύμη. Αυτό εξαρτάται από το πόσο μεγάλα ή μικρά είναι τα αβγά μας. Γι' αυτό καλύτερα να χρησιμοποιήσετε μέτρια αβγά.
Σκεπάζουμε τη ζύμη μας με διάφανη μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο μας να σφίξει, για 2 ώρες.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160C.
Ανοίγουμε την ζύμη μας σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την απλώνουμε στην βουτυρωμένη ταρτιέρα μας. Κόβουμε όση ζύμη περισσεύει, την κάνουμε μπάλα και την φυλάσσουμε στην κατάψυξη για όποτε χρειαστεί.
Τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία.
Εφαρμόζουμε μια διάφανη μεμβράνη στην επιφάνεια της τάρτας μας και ρίχνουμε από πάνω φασόλια προκειμένου να αποφύγουμε το φούσκωμα.
Ψήνουμε για 20', αποσύρουμε την μεμβράνη με τα φασόλια ξαι ψήνουμε 10' ακόμη  μέχρι η τάρτα μας να πάρει λίγο χρώμα στις άκρες.

Ετοιμάζουμε την κρέμα μας. Ζεσταίνουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα το νερό, το χυμό λεμονιού και την ζάχαρη.
Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάμε με τον αβγοδάρτη τα αβγά, την υπόλοιπη ζάχαρη και το κορν φλάουρ, να ενσωματωθούν καλά.
Ρίχνουμε 3κ.σ-4κ.σ από το μείγμα του νερού στο μείγμα με τα αβγά, χτυπώντας συνεχώς.
Ενσωματώνουμε το μείγμα των αβγών στο μείγμα του νερού και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, πάνω στο μάτι της κουζίνας και σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει.
Τέλος ρίχνουμε το βούτυρο και το ξύσμα λεμονιού.
Αδειάζουμε σε ένα μπολ, εφαρμόζουμε στην επιφάνεια διάφανη μεμβράνη για να μην κόψει η κρέμα μας από τους υδρατμούς και την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά ( 1-2 ώρες περίπου).
Βγάζουμε από το ψυγείο την κρέμα μας, την χτυπάμε με τον αβγοδάρτη και την ρίχνουμε στην βάση της τάρτας μας!
Σερβίρουμε!

Καλή επιτυχία!


27.6.12

ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ

FILLED VEGETABLES WITH CRACKED WHEAT
"Πιστή στην παράδοση". Αυτός σίγουρα είναι ένας τίτλος που θα ταίριαζε απόλυτα στη σημερινή συνταγή. Με τόσα φρέσκα λαχανικά από τον κήπο του μπαμπά μου δεν θα μπορούσα να παραλείψω να φτιάξω φέτος το καλοκαίρι τα πρώτα μου γεμιστά. Δεν είχα προσπαθήσει ποτέ πριν αυτό το πιάτο, πρώτον γιατί το θεωρούσα λίγο μπελαλίδικο και δεύτερον γιατί η μαμά μου φτιάχνει τέλεια γεμιστά, πέρα από κάθε ανταγωνισμό. Αποφάσισα λοιπόν να το επιχειρήσω και για να αποφύγω οποιαδήποτε σύγκριση άλλαξα λίγο τη συνταγή και επέλεξα το πλιγούρι από το συνηθισμένο ρύζι και πρόσθεσα ψιλοκομμένα λαχανικά. Πρόσθεσα κολοκυθοανθούς και αν έχετε τη δυνατότητα μπορείτε να τυλίξετε και αμπελόφυλλα...έτσι για να κάνετε και τη διαφορά!

Ένα μικρό μυστικό σε αυτή τη συνταγή είναι να περάσετε λίγο τις μελιτζάνες από το τηγάνι, ίσα για να αποκτήσουν πιο μελωμένη γεύση. Επίσης η προσθήκη ψιλοκομμένης πατατούλας το κάνει ακόμα πιο γευστικό και χορταστικό. Τα μυρώδικά όπως, ο μαϊντανός και περισσότερο ο φρέσκος δυόσμος είναι απαραίτητα συστατικά σε αυτή τη συνταγή. Πειραματιστείτε λοιπόν προσθέτοντας ό,τι σας αρέσει και γεμίστε τα λαχανικά της αρεσκείας σας. Καλή απόλαυση!

ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
4 μερίδες
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες + 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα επιπλέον τριμμένη
2-3 μέτρια κολοκύθια
2 μελιντζάνες, τσακώνικες
3 πιπεριές πράσινες
3 κολοκυθοανθούς
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
30ml λάδι
200ml νερό
σκληρό τριμμένο ανθότυρο, για το σερβίρισμα

Για τη γέμιση
10-11 κουταλιές της σούπας πλιγούρι ( υπολογίστε 1κ.σ για κάθε γεμιστό)
3 μέτρια κρεμμύδια, πολτοποιημένα
2 κολοκυθάκια, σε κύβους
1 μικρή μελιτζάνα, σε κύβους
2 μικρές πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
1 μεγάλη ντομάτα, τριμμένη
1 μεγάλο ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
70ml ελαιόλαδο
1κ.γλ ζάχαρη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πλένουμε τις 3 μεγάλες ντομάτες, τα κολοκυθάκια, τις μελιντζάνες, τις πιπεριές και τους κολοκυθοανθούς.
Κόβουμε ένα καπάκι κατα μήκος της μελιντζάνας, αφαιρούμε όση σάρκα μπορούμε και πετάμε την ψίχα της.
Κόβουμε τα καπάκια από τις ντομάτες, αφαιρούμε την ψίχα τους και την ψιλοκόβουμε σε ένα μεγάλο μπόλ.
Κόβουμε αντίστοιχα καπάκια από τα κολοκύθια και τις πιπεριές.
Ζεσταίνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και περνάμε ελαφρά τις δυο μελιντζάνες και τις αφήνουμε σε χαρτί να στεγνώσουν.
Στο ίδιο τηγάνι περνάμε από το ελαιόλαδο τα 2 κολοκυθάκια σε κύβους, την 1 μελιντζάνα σε κύβους και τις πατάτες. Τα μεταφέρουμε στο μπολ με την ψιλοκομμένη ψίχα ντομάτας.
Προσθέτουμε το πλιγούρι, αφού το έχουμε ξεπλύνει πρώτα, τα πολτοποιημένα κρεμμύδια, την 1 επιπλέον τριμμένη ντομάτα, το δυόσμο, το μαϊντανό, τα 70ml και ζάχαρη. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε να αναμειχθούν καλά τα υλικά.
Γεμίζουμε τα λαχανικά μας κατά το 3/4, γιατί το πλιγούρι θα φουσκώσει και θα τα γεμίσει.
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι, που θα τα κρατάει στριμωχτά, τα περιχύνουμε με την γέμιση που θα περισσέψει, 1 τριμμένη ντομάτα, 30ml λάδι και 200 ml νερό. Αλατοπιπερώνουμε. 
Σκεπάζουμε το ταψάκι με μια λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160C, για 1 1/2 ώρα. Προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειαστεί.
Αποσύρουμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε 20' ακόμη, μέχρι να αποκτήσουν χρώμα.
Πασπαλίζουμε με λίγο σκληρό ανθότυρο και απολαμβάνουμε!

Καλή Επιτυχία!



22.6.12

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΑΚΕΣ

SUMMER LENTIL SALAD
Summer Lentil Salad
Ποιος είπε ότι το καλοκαίρι δεν είναι εποχή για όσπρια??? Σήμερα επέλεξα να φτιάξω μια σαλάτα με φακές, ένα ιδανικό και χορταστικό σνακ πριν την παραλία. Το κολοκύθι, η πιπεριά, ο βασιλικός, συνθέτουν μια γευστικότατη και δροσιστική σαλάτα, ότι πρέπει για τις ζεστές μέρες που μας περιμένουν. Αυτό που μου έμεινε από τη συνταγή αυτή είναι ότι από εδώ και στο εξής θα δοκιμάζω ωμά τα λαχανικά , όπως το κολοκύθι, και σας το προτείνω και εσάς, εφόσον έχετε την ευκαιρία να το φάτε από τον κήπο σας ή να αγοράσετε βιολογικά. Για να πετύχετε τον τέλειο συνδυασμό, σιγουρευτείτε ότι οι φακές είναι μαγειρεμένες "al dente", διαφορετικά δεν θα έχετε ένα τραγανό πιάτο. Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τις φακές με σιτάρι, κους κους ή κινόα.
Καλή απόλαυση!

9.6.12

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ( ΜΕΡΟΣ Α')

ΕΡΕΣΟΣ

eresos
Σήμερα εγκαινιάζω το κομμάτι του blog μας που θα είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στα μέρη που ταξιδεύουμε και μας έχουν κερδίσει γαστρονομικά και όχι μόνο. Φυσικά δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο ξεκίνημα από το ταξίδι στη Μυτιλήνη που πραγματικά έχω αγαπήσει σαν δεύτερη πατρίδα μου. Το εύρος των πραγμάτων που έχει να προσφέρει το νησί είναι τεράστιο και αφορά κάθε τομέα, πολιτιστικό, αρχιτεκτονικό και κυρίως γαστρονομικό. Όσοι έχετε ταξιδέψει στην όμορφη Λέσβο, σίγουρα θα έχετε τις καλύτερες εντυπώσεις από την φιλοξενία των κατοίκων της , αλλά το βέβαιο είναι ότι θα έχετε γευτεί την τεράστια ποικιλία μεζέδων και καλού ούζου, φυσικά, που έχει να προσφέρει το νησί. Πραγματικά ήταν πολύ δύσκολο για εμένα να ξεκινήσω να γράφω για την Μυτιλήνη, καθώς ο πλούτος των πραγμάτων που προσφέρει είναι τεράστιος, γι' αυτό και αποφάσισα να ξεκινήσω να περιγράφω τα μέρη που επισκέφτηκα τελευταία. Καθώς λοιπόν, επισκέπτομαι συχνά το νησί αυτό, το κομμάτι του blog που απευθύνεται στη Λέσβο θα εμπλουτίζεται συνεχώς.

22.5.12

ΜΕΛΙΝΤΖΑΝΕΣ "AU GRATIN"

AUBERGINES AU GRATIN

aubergines au gratin
Τη σημερινή συνταγή περίμενα πολύ καιρό για να την αναρτήσω καθώς είναι μια από τις αγαπημένες μου. Το φαγητό αυτό το δοκίμασα πρώτη φορά στην Μυτιλήνη και γρήγορα κατάλαβα ότι είναι ένα από τα φαγητά που διαπρέπουν στη γαστρονομική τους κουλτούρα. Φυσικά πρέπει να αναφέρω ότι η συνταγή είναι της αγαπημένης μου Χάρις, που πάντα μας φροντίζει και μας μαγειρεύει πεντανόστιμα φαγητά. Το μόνο που πρόσθεσα είναι ένα μείγμα από ψίχουλα, φέτα και ξερό μαϊντανό που δίνει μια έξτρα νοστιμιά και εμφάνιση στο φαγητό. Για τους πιστούς της παραδοσιακής κουζίνας, μπορείτε να παρακάμψετε το συγκεκριμένο μείγμα και να το απολαύσετε ως έχει.

11.5.12

ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ)

CEASAR SALAD ( Greek Version)
ceasar salad
Ο Μάιος ,και όχι μόνο,σίγουρα θα είναι ο μήνας της σαλάτας. Κάθε μέρα καταφθάνουν σπίτι φρέσκα μαρουλάκια, φρέσκα κρεμμυδάκια, μπιζέλι, οι πρώτες ντομάτες του καλοκαιριού, κολοκύθια & μελιτζάνες και ένα σωρό άλλα καλούδια. Σκέφτηκα λοιπόν να το ρίξουμε στα λαχανικά μιας και είναι ο καλύτερος τρόπος να ανταποκριθούμε στις ζέστες που έρχονται. Η  "ελληνική εκδοχή"  της σαλάτας του Καίσαρα προέκυψε απ' την έλλειψη αντζούγιας που τελικά την αντικαταστήσαμε με νοστιμότατες σαρδέλες Καλλονής σε λάδι. Το αποτέλεσμα ήταν απόλυτα γευστικό και σίγουρα θα το ξαναεπιχειρήσω. Δοκιμάστε λοιπόν αυτή την εκδοχή,  προσοχή όμως μην το παρακάνετε καθώς η γεύση της σαρδέλας είναι πολύ πιο έντονη από αυτή της αντζούγιας. Για αυτούς που επιμένουν στην πρωτότυπη συνταγή, προσθέστε τουλάχιστον ένα ακόμη φιλέτο αντζούγιας. Το ντρέσινγκ είναι πολύ εύκολο και ιδανικό για όσους δεν είναι φανατικοί του ωμού αβγού. Η συνταγή για το ντρέσινγκ είναι έμπνευση από το site του Jamie Oliver.

30.4.12

ΛΕΜΟΝΑΔΑ ΜΕ ΦΡΕΣΚΙΑ ΜΕΝΤΑ

FRESH MINT LEMONADE

λεμοναδα με φρεσκια μεντα
Μπήκαν οι ζέστες για τα καλά και τι καλύτερο από μια δροσιστική λεμονάδα. Συνταγές έχω δοκιμάσει αρκετές αλλά η συγκεκριμένη μας γαργάλισε τον ουρανίσκο. Δοκιμάστε να φτιάξετε τη λεμονάδα με βασιλικό ή δεντρολίβανο, προσθέστε λίγα φρούτα του δάσους ή ακόμα συνδυάστε τη με βότκα και φτιάξτε ένα δροσερό καλοκαιρινό κοκτέιλ. Αν θέλετε αντί για μεταλλικό νερό δοκιμάστε ανθρακούχο και απολαύστε ένα σπιτικό "αναψυκτικό".