11.4.12

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

GREEK EASTER BREAD ( TSOUREKI)
πασχαλινα τσουρεκια
Φυσικά και δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί από το blog μας μια συνταγή για τσουρέκι, τέτοιες μέρες που είναι. Χρόνια τώρα προσπαθώ να βρω μια συνταγή επιτυχημένη...και λέγοντας επιτυχημένη εννοώ ένα τσουρέκι μαλακό, σαν αυτό που αγοράζω από το ζαχαροπλαστείο. Συνήθως τα τσουρέκια που έφτιαχνα ήταν αφράτα την πρώτη ώρα, μέχρι το βράδυ όμως είχαν γίνει σφιχτά, ενώ την επόμενη μέρα δεν τρώγονταν καν! Φέτος δοκίμασα δυο-τρεις συνταγές και ήμουν έτοιμη να τα παρατήσω και να αρκεστώ στα τσουρέκια του εμπορίου. Έδωσα όμως στον εαυτό μου άλλη μια ευκαιρία και διορθώνοντας κάποιες αναλογίες που χαλούσαν το αποτέλεσμα, κατέληξα σε αυτή την συνταγή. Περιττό να αναφέρω τον ενθουσιασμό μου για το αποτέλεσμα. Μετά από αυτό άρχισα να φτιάχνω τσουρέκια για όλους και η ανταπόκριση ήταν παραπάνω από θετική!



easter bread
Το τσουρέκι είναι η εξέλιξη του πασχαλινού ψωμιού, που είναι γνωστό ως Λαμπροκουλούρα ή Λαμπρόψωμο. Η λέξη τσουρέκι έχει ρίζες τούρκικες και προέρχεται από την λέξη "corek" που αναφέρεται σε οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένο με μαγιά. Οι ΄Ελληνες λοιπόν, μάλλον το υιοθετήσαμε κατά τη διάρκεια της τουρκικής κατοχής και το εξελίξαμε σε ένα γλυκό ψωμί φτιαγμένο από μαγιά, αλεύρι, γάλα και αβγά. Όποια και αν είναι η ονομασία του, το τσουρέκι χαρακτηρίζει την θρησκευτική μας κουλτούρα, γι' αυτό και οι μυρωδιές απ' το μαχλέπι και το κάρδαμο δεν μας φέρνουν τίποτε άλλο στο μυαλό εκτός από την γιορτή του Πάσχα. 
Καλό Πάσχα σε όλους!!

Η συνταγή είναι πολύ απλή αρκεί να προσέξετε όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, πράγμα που σημαίνει ότι είναι καλύτερο να τα βγάλετε 1-2 ώρες πριν ξεκινήσετε. Δεύτερο σημαντικό tip είναι να μην προσθέσετε παραπάνω αλεύρι από αυτό που δίνεται στη συνταγή. Η ζύμη μας πρέπει να είναι πολύ μαλακή, αν θέλετε ένα τσουρέκι που θα συνεχίσει να είναι μαλακό ακόμη και 2-3 μέρες μετά την παρασκευή του. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε μίξερ, αλλιώς δεν ζυμώνεται. Τέλος, αν σε κάποιους αρέσει περισσότερο το μαχλέπι ή το κάρδαμο μην φοβηθείτε να προσθέσετε όσο θέλετε, δεν πρόκειται να επηρεάσει τη συνταγή. Καλή επιτυχία σε όλους όσους το δοκιμάσουν, περιμένω τα σχόλιά σας!

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
1 κούπα (240ml) γάλα, χλιαρό
14γρ ξηρή μαγιά (2 φακελάκια)
4 αβγά ελαφρώς χτυπημένα, σε θερμοκρασία δωματίου
150γρ ζάχαρη
600γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1κ.γλ μαχλέπι
1κ.γλ αλάτι
1/2κ.γλ κάρδαμο
1 αβγό αραιωμένο με 1κ.σ νερό, για το άλειμμα

Διαλύουμε στο γάλα την μαγιά μαζί με 1κ.σ ζάχαρη. Το σκεπάζουμε και αφήνουμε 10', μέχρι να δημιουργηθεί αφρός στην επιφάνεια. Κατόπιν προσθέτουμε τα αβγά στο μείγμα και ανακατεύουμε με έναν αβγοδάρτη να ενσωματωθούν τα υλικά.
Στον κάδο του μίξερ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, το αλάτι και το κάρδαμο. Αν έχετε επαγγελματικό μίξερ βάλτε το γάντζο και ρυθμίστε σε μέτρια ταχύτητα. Αν έχετε μίξερ χειρός προσαρμόστε τα δυο γαντζάκια και ρυθμίστε σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτουμε σιγά, σιγά, σε τρεις-τέσσερις δόσεις το μείγμα της μαγιάς στο μείγμα αλευριού και χτυπάμε συνεχώς, να ενσωματωθούν καλά τα υλικά μας. Η ζύμη μας θα κολλάει, αλλά μην ανησυχείτε προχωρήστε προσθέτοντας το βούτυρο, μια κουταλιά της σούπας τη φορά. Χτυπάμε 1', μετά από κάθε προσθήκη. Όταν τελειώσουμε με το βούτυρο χτυπάμε ακόμη 3'-4'.
Η ζύμη μας θα κολλάει πολύ, και σε αυτό το στάδιο δεν θα μπορούμε να την διαχειριστούμε με τα χέρια.
Ρίχνουμε 2κ.σ αλεύρι πάνω στο πάγκο μας και αναποδογυρίζουμε τη ζύμη μας ξεκολλώντας με χέρια όση ζύμη έχει περισσέψει στον κάδο. Δεν ζυμώνουμε!! Ρίχνουμε 1-2κ.σ αλεύρι από πάνω και προσπαθούμε να σχηματίσουμε μια μπάλα, προσοχή χωρίς να ζυμώσουμε!!
Λαδώνουμε καλά ένα μεγάλο, βαθύ μπολ, σηκώνουμε τη ζύμη και την ρίχνουμε μέσα. Λαδώνουμε την επιφάνειά της, σκεπάζουμε και αφήνουμε 1 1/2- 2 ώρες να φουσκώσει. Σε αυτό το σημείο το λάδι έχει κάνει το "θαύμα" του, και μας έχει ετοιμάσει μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και ρίχνουμε πάνω τη ζύμη. Την χωρίζουμε στη μέση και κατόπιν το κάθε κομμάτι το κόβουμε με ένα μαχαίρι σε τρία μέρη. Φτιάχνουμε τις λωρίδες μας και πλέκουμε το τσουρέκι με το γνωστό παραδοσιακό τρόπο, σε πλεξίδες. Μεταφέρουμε σε ρηχό ταψί που έχουμε προηγουμένως στρώσει με λαδόκολλα. Αφήνουμε τα τσουρέκια μας να φουσκώσουν 40'-50'. Μην περιμένετε να διπλασιαστούν. Σε αυτό το σημείο δένει η ζύμη μας. Όταν τα βάλετε στο φούρνο θα δείτε πόσο πολύ θα φουσκώσουν!!
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190C, στην αντίσταση.
Αλείφουμε τα τσουρέκια μας με το μείγμα αβγού-νερό και τα ψήνουμε για 25'-27'. Μετά τα πρώτα 8', χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160C.
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε στη σχάρα να κρυώσουν.
Καλό Πάσχα!

Καλή Επιτυχία!!!




4 σχόλια:

  1. Katapliktika kai poly pio eykola apo tis klassikes syntages!!Eyxaristoume :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Molis irthe spiti ena kai se diastima 15 lepton fagothike to miso.Na sai kala aggelikulaaaaaaaaa !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. What a stunning bread to celebrate Easter with my friend - delicious!

    Cheers
    Choc Chip Uru

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προσωπικά το δοκίμασα μετά το Πάσχα και ήταν υπέροχο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή