22.5.12

ΜΕΛΙΝΤΖΑΝΕΣ "AU GRATIN"

AUBERGINES AU GRATIN

aubergines au gratin
Τη σημερινή συνταγή περίμενα πολύ καιρό για να την αναρτήσω καθώς είναι μια από τις αγαπημένες μου. Το φαγητό αυτό το δοκίμασα πρώτη φορά στην Μυτιλήνη και γρήγορα κατάλαβα ότι είναι ένα από τα φαγητά που διαπρέπουν στη γαστρονομική τους κουλτούρα. Φυσικά πρέπει να αναφέρω ότι η συνταγή είναι της αγαπημένης μου Χάρις, που πάντα μας φροντίζει και μας μαγειρεύει πεντανόστιμα φαγητά. Το μόνο που πρόσθεσα είναι ένα μείγμα από ψίχουλα, φέτα και ξερό μαϊντανό που δίνει μια έξτρα νοστιμιά και εμφάνιση στο φαγητό. Για τους πιστούς της παραδοσιακής κουζίνας, μπορείτε να παρακάμψετε το συγκεκριμένο μείγμα και να το απολαύσετε ως έχει.



μελιτζανες γκρατινε
Στη συνταγή αυτή όταν ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες καλό θα ήταν να τις πασπαλίσουμε με μπόλικο αλάτι και να τις αφήσουμε να στραγγίσουν. Αυτό είναι αναγκαίο γιατί το αλάτι βοηθάει τη μελιτζάνα να στραγγίσει τους πικρούς χυμούς της, να αναδείξει τη ντελικάτη γεύση της και να απορροφήσει λιγότερο λάδι κατά το μαγείρεμα. Οι τσακώνικες μελιτζάνες είναι  πιο γλυκιές γι' αυτό τις προτιμώ, μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε και τις φλάσκες, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο γευστικό.

Η συνταγή είναι της γλυκιάς μου πεθεράς, Χαριτίνης Κυριαζή και αναμένουμε πολλές ακόμη γευστικές εμπειρίες από το όμορφο νησί της Σαπφούς και του Θεόφιλου.

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ "AU GRATIN"
4 μερίδες
600γρ μελιτζάνες τσακώνικες, σε ροδέλες
2κ.σ ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
500γρ ντοματάκι, ψιλοκομμένο
80-100γρ φέτα, τριμμένη
50γρ ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
1κ.γλ ξερό μαϊντανό (προαιρετικά)
ελαιόλαδο
αλάτι, φρέσκο πιπέρι

Βάζουμε τις ροδέλες μελιτζάνας σε ένα τρυπητό, πασπαλίζουμε με μπόλικο χοντρό αλάτι και αφήνουμε να σουρώσουν 30' περίπου. Ξεπλένουμε καλά και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Ανάβουμε το γκριλ, λαδώνουμε με ένα πινέλο τις μελιτζάνες και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές.
Σε ένα βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι, σε χαμηλή φωτιά, για 5' περίπου. Προσθέτουμε το μαϊντανό και το ντοματάκι, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 15'. Θέλουμε η σάλτσα μας να έχει λίγο ζουμί για να ποτίσουν η μελιτζάνες.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C.
Περνάμε ελαφρά με λάδι ένα πυρέξ, και ξεκινάμε να φτιάχνουμε στρώσεις μελιτζάνας, σάλτσας και τριμμένης φέτας. Αλατοπιπερώνουμε αν χρειαστεί.
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τα ψίχουλα ψωμιού, λίγο φέτα και το ξερό μαϊντανό. Πασπαλίζουμε ε το μείγμα το φαγητό μας, ραντίζουμε με  λίγο λάδι και ψήνουμε για 20' περίπου ή μέχρι να ροδίσει.
Καλή Επιτυχία!







3 σχόλια:

  1. Αγάααααπη μουυυυυ...... λατρεύω μελιτζάνες!!! Θα δοκιμάσω τη συνταγή σύντομα!!!! Θέλω και εκείνη με τα υπέροχα τυροπιτάκια θυμάσαι? Δεν μας ξεκόλαγες από την κουζίνα, ακόμα θυμάμαι να φωνάζεις του Αντώνη αχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντα με πιάνετε με το στόμα γεμάτο !...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. What a beautiful dish to serve at a party - I love the ingredients and presentation :D

    Cheers
    Choc Chip Uru

    ΑπάντησηΔιαγραφή