16.11.12

ΤΑΡΤΑ ΛΕΜΟΝΙ

LEMON TART


Καλησπερίζω όλους τους φίλους του gastromandie! Πέρασε πολύς καιρός από την τελευταία μας επαφή, ήρθε όμως η στιγμή να σας ανταμείψω με μια από τις αγαπημένες μου συνταγές, που καιρό τώρα κρατούσα στο συρτάρι μου. Ελπίζω να είχατε όλοι ένα όμορφο καλοκαίρι και να είσαστε έτοιμοι για έναν χειμώνα γεμάτο καινούριες γευστικές εμπειρίες από το blog μας. Την συγκεκριμένη συνταγή την έχω φτιάξει πολλές φορές και είχε πάντα επιτυχία. Μην πελαγώσετε λοιπόν επειδή πρέπει να ζυμώσετε και να φτιάξετε μια κρέμα από αβγά. Ακολουθήστε τα βήματα της συνταγής μας και το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει!

 

ΤΑΡΤΑ ΛΕΜΟΝΙ
2 τάρτες ή 24 μικρά ταρτάκια

Για την ζύμη
160γρ ζάχαρη άχνη
250γρ βούτυρο παγωμένο, σε κύβους
λίγο αλάτι
1κ.γλ εσάνς βανίλιας
2 αβγά, κατά προτίμηση βιολογικά
2 κρόκους
350γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για την κρέμα
410γρ νερό
90γρ χυμό λεμονιού
135γρ ζάχαρη
2 αβγά, κατά προτίμηση βιολογικά
135γρ ζάχαρη
50γρ κορν φλάουρ
25γρ βούτυρο
ξύσμα από 1 λεμόνι

Ετοιμάζουμε τη ζύμη μας. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας τη ζάχαρη άχνη με το παγωμένο βούτυρο, μέχρι να γίνει "ψιχουλιαστή". Ενσωματώνουμε καλά. Προσθέτουμε μια μικρή πρέζα αλάτι και την βανίλια μας.
Ρίχνουμε ένα, ένα τα αβγά και ανακατεύουμε καλά. Κατόπιν ρίχνουμε τους δυο κρόκους. Ζυμώνουμε καλά και προσθέτουμε το αλεύρι μας σε δόσεις. Δεν το ρίχνουμε όλο μαζί προκειμένου να δούμε πόσο χρειάζεται για να έχουμε μια βουτυράτη ζύμη. Αυτό εξαρτάται από το πόσο μεγάλα ή μικρά είναι τα αβγά μας. Γι' αυτό καλύτερα να χρησιμοποιήσετε μέτρια αβγά.
Σκεπάζουμε τη ζύμη μας με διάφανη μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο μας να σφίξει, για 2 ώρες.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160C.
Ανοίγουμε την ζύμη μας σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την απλώνουμε στην βουτυρωμένη ταρτιέρα μας. Κόβουμε όση ζύμη περισσεύει, την κάνουμε μπάλα και την φυλάσσουμε στην κατάψυξη για όποτε χρειαστεί.
Τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία.
Εφαρμόζουμε μια διάφανη μεμβράνη στην επιφάνεια της τάρτας μας και ρίχνουμε από πάνω φασόλια προκειμένου να αποφύγουμε το φούσκωμα.
Ψήνουμε για 20', αποσύρουμε την μεμβράνη με τα φασόλια ξαι ψήνουμε 10' ακόμη  μέχρι η τάρτα μας να πάρει λίγο χρώμα στις άκρες.

Ετοιμάζουμε την κρέμα μας. Ζεσταίνουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα το νερό, το χυμό λεμονιού και την ζάχαρη.
Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάμε με τον αβγοδάρτη τα αβγά, την υπόλοιπη ζάχαρη και το κορν φλάουρ, να ενσωματωθούν καλά.
Ρίχνουμε 3κ.σ-4κ.σ από το μείγμα του νερού στο μείγμα με τα αβγά, χτυπώντας συνεχώς.
Ενσωματώνουμε το μείγμα των αβγών στο μείγμα του νερού και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, πάνω στο μάτι της κουζίνας και σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει.
Τέλος ρίχνουμε το βούτυρο και το ξύσμα λεμονιού.
Αδειάζουμε σε ένα μπολ, εφαρμόζουμε στην επιφάνεια διάφανη μεμβράνη για να μην κόψει η κρέμα μας από τους υδρατμούς και την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά ( 1-2 ώρες περίπου).
Βγάζουμε από το ψυγείο την κρέμα μας, την χτυπάμε με τον αβγοδάρτη και την ρίχνουμε στην βάση της τάρτας μας!
Σερβίρουμε!

Καλή επιτυχία!